برنج شیرودی چیست؟

برنج شیرودی

به احتمال زیاد زمانی که در شهریور ماه به مازندران سفر می کنید شاهد زحمات و تلاش‌های شالیکاران در شالیزارهای برنج خواهید بود. مشغول برداشت یکی از انواع پر محصول برنج ایرانی، برنج شیرودی، هستند. این نوع از برنج بیشتر در مناطق سردسیر و کوهستانی شمال و در مناطقی که کیفیت آب و خاک آنها بسیار پایین است، کشت می شود. برنج شیرودی در جایگاه سوم بعد از انواع خزر و فجر جزء برنج های پر محصول قرار دارد. به میزان بالایی در هر هکتار از آن نسبت میانگین برداشت می شود.

تاریخچه پیدایش برنج شیرودی

جمعیت کره زمین روز به روز در حال افزایش است. در نتیجه این جمعیت نیاز به غذای بیشتری دارد. متخصصان کشاورزی و سازمان‌ها به فکر راه حلی برای افزایش میزان بهره وری از زمین‌های کشاورزی افتاده اند. یکی از این اقدامات تغییر اصلاح ژنتیکی مواد غذایی پر مصرف از جمله برنج است.

برنج شیرودی در سال ۱۳۷۵ توسط موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر استان مازندران بعد از اصلاح ژنتیکی به همراه چند نمونه دیگر از برنج ها در معرض آزمایشاتی قرار گرفتند. قد برنج، زودرسی، مقاومت به ریزش و ورس، تعداد بیشتر دانه در هر خوشه و تعداد بیشتر خوشه ها در یک ریشه معیاز های مورد بررسی بود. نتیجه ای که از این آزمایشات استخراج شد این بود که برنج شیرودی در مقایسه با سایر نمونه‌ها از میزان بهره‌وری بیشتری برخوردار بوده است. همچنین نسبت به آفات از جمله کرم ساقه خوار و کیفیت آب و خاک، مقاومت بیشتری از خود نشان می دهد.

برنج شیرودی نسبت به بیماری بلاست مقاوم، نسبت به بیماری شیت بلاست نیمه حساس و نسبت به آفت کرم ساقه خوار نیمه مقاوم است. کیفیت این برنج نیز پس از پخت در حد نسبتا مطلوبی قرار خواهد گرفت. در نتیجه ی این آزمایشات، برنج شیرودی در زمین‌های کشاورزی اطراف آمل، تنکابن و چالوس در مقیاس بیشتری کشت می شود. البته امروزه در شهر تالش استان گیلان نیز کشت می شود. این نوع برنج به دلیل پر محصول بودن و مقاومت بالا نسبت به شرایط سخت در این مناطق مورد استقبال بیشتری قرار گرفته است.

شکل ظاهری برنج شیرودی

برنج شیرودی از نظر شکل ظاهری بسیار شبیه به برنج طارم هاشمی است. برای افرادی که تجربه تخصصی در زمینه برنج ندارند قابل شناخت و تشخیص نیست. همین موضوع باعث شده تا برخی از تجار سود جو تنها برای افزایش سود خود این نوع از برنج را با انواع دیگر برنج مخلوط کنند. حتی برنج شیرودی را به اسم برنج طارم به فروش رسانده اند. این موضوع نشان می دهد برای خرید برنج شیرودی اصل می بایست به مراکز معتبر رجوع بفرمایید.

کیفیت برنج شیرودی

برنج شیرودی از لحاظ کیفیت دارای کیفیت پخت مطلوبی در مقایسه با سایر ارقام پرمحصول است. اما از نظر کیفیت، عطر، طعم و پخت بعد از انواع طارم، هاشمی، فجر و علی کاظمی قرار دارد. از برنج شیرودی به دلیل پر محصول بودن و کیفیت پخت مناسب در ضمن مقرون به صرفه بودن، استقبال خوبی شده است. مصرف برنج شیرودی در رستوران های شرکت های صنعتی بزرگ، مراسمات، نذری هایی مثل شوله و حلیم به جای استفاده از انواع برنج های بی کیفیت خارجی مورد استفاده قرار می گیرد.

برنج شیرودی هر چه مدت زمان بیشتری از زمان برداشت آن بگذرد یا به عبارتی زمان ماندگاری این محصول بیشتر باشد، کیفیت آن نیز بهتر خواهد شد. شاهد پخت بهتر و عطر و طعم مناسب تری از آن بعد از برداشت دیر هنگام خواهید بود.

روش پخت برنج شیرودی


طرز تهیه برنج شیرودی

این برنج را می توانید به روش های آب کشیدن تهیه کنیم که البته روش کته باعث می‌شود خواص برنج محفوظ بماند.

روش آبکش

  1. برنج را با توجه به تازگی یا کهنگی آن در آب ولرم به همراه مقداری نمک بخیسانید. ( برنج تازه نیم ساعت / برنج کهنه ۱ تا ۲ ساعت )
  2. آب برنج را تخلیه کنید و برنج خیس خورده را به آب در حال جوش اضافه کنید.
  3. پس از اینکه دانه های برنج نرم شد آن را آبکش کنید. در این مرحله می توانید برای قد کشیدن برنج یک استکان آب سرد بر روی برنج ها بریزید.
  4. پس از کشیده شدن آب برنج، برنج را روی ته دیگ ها بریزید. بعد از بخار شدن آب قابلمه، شعله را کم کنید تا به مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه خوب دم بکشد.

روش کته

  1. برنج را بعد از شستن ۹۰ دقیقه الی ۲ ساعت در آب ولرم و مقداری نمک بخیسانید. به ازای هر پیمانه برنج کهنه، یک و نیم پیمانه آب و به ازای هر پیمانه برنج نو، یک پیمانه آب بریزید.
  2. برنج خیس خورده را به همراه کمی روغن روی شعله زیاد قرار دهید تا آب برنج کاملاً تبخیر شود. ( حدود ۱۵ دقیقه بعد از به جوش آمدن آب برنج طول می کشد )
  3. شعله گاز را کم کنید تا برنج به خوبی دم بکشد. کته شما بعد از گذشت حدودا ۳۰ دقیقه آماده نوش جان کردن است.

لذت ببرید و لحظات بی نظیری را در کنار خانواده با محصولات و روش پخت شمال رایس تجربه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *