طرز تهیه برنج آبکش

برنج آبکش

یکی از ویژگی‌های برجسته بانوی ایرانی آشپزی ماهرانه ایشان است. از جمله غذاهایی که حساسیت خاصی در روش پخت آن وجود دارد و اکثر خانم های ایرانی از عهده آن بر می آیند برنج آبکش شده است. برای پخت خوب آن باید در میزان آب، روغن و نمکی که در تهیه آن استفاده می‌شود دقت بالایی داشت. حساسیت اصلی که در تهیه برنج وجود دارد، شیوه آبکش کردن آن است که ممکن است با کمی بی دقتی و یا فراموشی زمان، برنج خوبی را سر سفره میل نکنیم.

گام‌های لازم برای تهیه برنج آبکش

اولین قدم برای پخت برنج آبکش شستن است. مقدار برنج مورد نظر خود را مثلا ۴ پیمانه برنج را در لگنی می ریزیم و با آب ولرم شروع به شستن آن می‌کنیم. البته این گام بر این اساس است که شما از قبل ریگ های برنج رو گرفته اید و کاملا پاک پاک است.

نکته‌ای که در شستن برنج باید به آن دقت کنیم این است که نباید برنج را چنگ بندازیم زیر باعث خرد شدن دانه های برنج می‌شود. بهتر است با دست به حالت دورانی برنج را شست و شو دهیم، این کار را تا زمانی که آب برنج شفاف شود ادامه می‌دهیم که حدود ۲ تا ۳ بار به تعویض آب آن نیاز است. در مرحله بعد در ظرف دیگری برنج شسته را به همراه آب ولرم به میزانی که کمی آب روی سطح برنج بیاید خیس می کنیم.

در حدود دو قاشق غذاخوری نمک نیز به آن اضافه می کنیم و بسته به تازگی و کهنگی برنج از ۲ تا ۴ ساعت برنج را می خیسانیم. برای تهیه برنج آبکش هرچه برنج تازه تر باشد به آب کمتر و زمان کمتری برای خیساندن نیاز دارد. بعد از گذشت این مدت زمان قابلمه مورد نظر خود را که باید اندازه ی آن طوری باشد که فضای خالی برای قد کشیدن برنج داشته باشد.

ظرف را تا دو سوم پر از آب می کنیم و می گذاریم روی حرارت تا به جوش بیاید سپس آب برنج خیس خورده را دور می ریزیم. برنج مانده را به آب در حال جوش اضافه می کنیم و حدود ۱۰ دقیقه به برنج زمان می دهیم تا نرم شود. برای تشخیص اینکه برنج نرم شده یا نه، چند دانه برنج را با انگشت له کنیم اگر نرم بود و وسط آن کمی سفت باشد، برنج آماده آبکش کردن است.

ادامه مراحل تهیه برنج آبکش:

برنج آبکش

بعد از آب کش کردن برنج روی آن کمی آب ولرم می ریزیم تا نمک اضافی آن شسته شود. سپس قابلمه را روی حرارت می گذاریم تا کف آن کامل خشک شود. سپس کمی روغن برای سرخ شدن ته دیگ به قابلمه اضافه می کنیم و بعد از کمی زمان که روغن داغ شد، از حلقه های سیب زمینی یا نان برای ته دیگ استفاده می کنیم.

در آخر نیز برنج آبکش را به شکل مخروطی طوری که به اطراف قابلمه نچسبد روی ته دیگ ها می ریزیم و با ته کفگیر روی آن سوراخ ایجاد می کنیم. در ظرفی دیگر نیز کمی روغن و آب را داغ می کنیم و روی برنج ها می ریزیم سپس شعله را زیاد کرده و درب قابلمه را می گذاریم تا بخار از قابلمه بیرون بزند و یا صدای جزجز آن به گوش برسد. در این مرحله دم کنی را روی درب قابلمه می گذاریم و شعله را تا جایی که امکان دارد کم می کنیم تا به مدت ۴۵ تا ۶۰ دقیقه خوب دم بکشد. این روند رو به درستی طی بفرمایید، برنج آبکش را به راحتی و با سربلندی بر سر سفره هایتان میل خواهید کرد.

نکات پخت برنج آبکش

  • اگر موقع جوشاندن برنج متوجه شور بودن آن شدید می توانید از چند تکه سیب زمینی پوست کنده استفاده کنید و داخل آب برنج در حال جوش بریزید تو نمک اضافه گرفته شود. همچنین می توانید بعد از آبکش برنج، میان خوب آب ولرم بریزید تا نمک اضافی آن گرفته شود. اگر هم بعد از پخت متوجه شوری آن شدید باید خورشتتان را کم نمک درست کنید.
  • در صورت ته گرفتن برنج آبکش می توانید برای از بین بردن بوی بد آن از چند تکه نان استفاده کنید. به این صورت که تکه‌ای نان را روی برنج ها بگذارید تا بوی بد را جذب کند، همچنین می توانید از حلقه های پیاز هم در بین برنج ها استفاده کنید که همین کارکرد را دارد.
  • برای خوب قد کشیدن برنج آبکش نیز می توانید وقتی که برنج در حال جوشیدن است یک استکان آب سرد به آن اضافه کنید تا به برنج شوک وارد شود و خوب قد بکشد. علاوه بر این از دو قاشق غذاخوری روغن هم می توان به این منظور استفاده کرد تا برنج هم خوب بکشد و هم طعم خوبی بگیرد. دقت کنید که موقع آبکش نباید روی برنج آب سرد بریزید زیرا جلوی قد کشیدن برنج را می گیرد.
  • به منظور سفید شدن برنج و به هم نچسبیدن دانه های آن نیز می‌توانید به برنج در حال جوش دو قاشق آبلیمو یا آب نارنج و یا دو قاشق ماست یا دوغ اضافه کنید.
  • اگر می خواهید برنج آبکش زعفرانی داشته باشید، می‌توانید مقداری زعفران را در آب گرم حل کنید و قبل از گذاشتن دم کنی روی درب قابلمه، آن را روی سطح برنج تان بریزید تا در زمان دم کشیدن خوب دم بکشد و رنگ واقعی خود را نمایان سازد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *