تفاوت برنج کهنه و برنج تازه

برنج کهنه

با شروع برداشت برنج در تیر ماه که معمولا تا شهریور ماه به طول می انجامد، کشاورزان انبار های برنج خود را برای پر کردن مجدد خالی کرده و برنج هایی که از گذشته داشته اند را به فروش می رسانند. البته بعضی از کشاورزان برای تامین هزینه های کاشت، داشت و برداشت برنج های خود مجبورند تا برنج را بلافاصله بعد از برداشت که برنج تازه است، به فروش برسانند. پس چطور برنجی برنج کهنه ست؟

با این وجود کشاورزانی هم هستند که برای فروش با قیمت بالاتر برنج خود، آن را در انبارهای مخصوص نگهداری می کنند. کشاورزان معمولا به ۲ شیوه برنج را انبار می کنند. در روش اول کشاورزان شالی های برنج را بدون اینکه شلتوک برنج را جدا کنند، همراه با ساقه در انبار نگهداری می کنند. بعد از گذشت چند ماه به وسیله ی دستگاه کمباین، دانه های برنج را که جو نام دارد از ساقه های برنج جدا می کنند و به فروش می رسانند.

در روش دوم کشاورزان بلافاصله بعد از برداشت برنج آن را به جو تبدیل می کنند و در کیسه های ۸۰ کیلویی ذخیره می کنند که بعدا خریداران در کارخانه جوهای برنج را به خود اصل برنج تبدیل می کنند. حال به این جوهای برنج که در اول فصل برداشت شده و به برنج تبدیل می شود، برنج تازه می گویند. این محصول تا ۳ ماه اول برداشت برای پخت آن باید دقت زیادی به خرج داد زیرا ممکن است هنگام پختن شفته شود و وا برود، در نتیجه بهتر است ۲ تا ۳ ماه از زمان برداشت برنج تازه بگذرد تا به برنج کهنه تبدیل شود. با این کار کیفیت محصول مورد استفاده دلچسب تر خواهد بود.

تعریف برنج کهنه و تازه را به آسانی به ذهن بسپارید

برنجی که بلافاصله بعد از برداشت و تبدیل جو به برنج روانه بازار شود که از رطوبت بالایی هم برخوردار است، برنج تازه نامیده می شود. همین رطوبت بالای آن باعث شده تا هر کسی از عهده ی پخت آن برنیاید و امکان شفته شدن آن زیاد می باشد.

اما برنج کهنه برنجی است که حداقل ۳ و حداکثر ۶ ماه از زمان برداشت آن گذشته باشد. در طول این مدت نگهداری آن در شرایط سرد و خشک انبار و مراقبت ها و بازدید های ماهیانه از آن که مانع از ورود آفات و حشرات به آن می شود ادامه داشته باشد. در طول این مدت رطوبت برنج کاهش می یابد یا به عبارتی آب موجود در برنج تبخیر شده و احتمال خرابی آن کاهش می یابد. علاوه بر این از کیفیت و ظاهر بهتری ضمن پخت برخوردار خواهد بود که حتی افراد کم تجربه نیز از عهده ی پخت آن بر خواهند آمد.

تفاوت های برنج کهنه و تازه

  • اولین تفاوت فاحشی که در برنج تازه و کهنه وجود دارد، تفاوت در عطر برنج است. هر چه برنج تازه تر باشد و از زمان برداشت آن مدت زمان کمتری گذشته باشد عطر بیشتری نسبت به برنج کهنه دارد.
  • دومین تفاوت نیز در میزان درخشندگی برنج تازه و کهنه است. به عبارتی برنج تازه شفافیت بیشتری نسبت به برنج کهنه دارد و برنج کهنه دارای ظاهری کدر و تیره می باشد.
  • سومین تفاوت نیز در میزان رطوبت و خشکی دو نوع برنج است که حالت خشکی برنج کهنه نسبت به برنج تازه به راحتی قابل درک است.
  • تفاوت بعدی نیز در کیفیت پخت دو برنج است به طوری که برنج تازه بعد از پخت شل می شود و دانه های آن به هم می چسبد. به همین دلیل برنج تازه محبوبیت کمتری در بین مردم دارد.
  • قیمت برنج کهنه نیز به دلیل مدت زمان نگهداری آن نسبت به برنج تازه، بیشتر است.
  • اگر شما برنج کهنه را در کف دست خود بریزید شاهد یکسری گرده خواهید بود که در برنج تازه وجود ندارد.

راه های آسان تشخیص برنج کهنه از تازه

برنج کهنه و برنج تازه

در این زمینه توصیه می شود تا قبل از خرید برنج به مقدار زیاد حتما مقداری از برنج را برای تست کردن خریداری کرده و آن را بپزید و از کیفیت و کهنگی و تازه بودن آن اطمینان حاصل کنید. اما چه راه هایی برای تشخیص برنج کهنه از تازه وجود دارد؟

  1. برنج کهنه نسبت به برنج تازه کدر تر و تیره تر است اما برنج تازه شفاف تر است.
  2. خشکی برنج کهنه را به راحتی با لمس کردن می توان تشخیص داد.
  3. برنج کهنه هنگام پخت کیفیت بهتری دارد و شفته نمی شود اما امکان خراب شدن و وا رفتن برنج تازه بیشتر است.
  4. اگر به مقداری برنج در کف دست خود بازدم کنید، خواهید دید که برنج تازه از عطر و بوی بیشتری برخوردار است.

طول عمر برنج

مدت زمان ماندگاری برنج به نحوه ی نگهداری ما از آن بستگی دارد. در صورتی که در مکانی سرد و خشک و دور از رطوبت و حشرات نگهداری شود و تخت بازدید های مرتب قرار گیرد، تا سال ها بدون تغییر در کیفیت آن قابل نگهداری و مصرف خواهد بود. البته باید توجه داشته باشید که هر چه برنج کهنه تر شود سخت تر شده و حشرات به راحتی به آن وارد شده و برنجتان را از بین خواهند برد.

نکات ناب نگهداری و انبار کردن برنج

  1. کیسه ها یا سطل های نگهداری برنج را در مکانی سرد و خشک و به دور از رطوبت نگهداری کنید تا رطوبت آن تبخیر شده و برنج خشک تر شود.
  2. از روی هم قرار دادن کیسه های برنج خودداری کنید و بین کیسه ها فاصله ای را در نظر بگیرید تا هوا از بین آن ها قابل رد شدن باشد و فرایند خشک شدن را سرعت ببخشید.
  3. به منظور پیشگیری از آفت زدن برنج هایتان، می توانید از نمک و چند حبه ی سیر استفاده کنید و به طور مرتب به آن ها سر بزنید و از جریان هوا بین آن ها مطمئن شوید.

امیدوارم با انتقال این اطلاعات گزیده کمک شایانی به شما کرده باشم.

شاد و پیروز باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *