تفاوت برنج کشت اول و دوم

تفاوت برنج کشت اول و دوم

امروزه قراره به یکی از سوالات بسیار مهم در خصوص برنج بپردازیم که خیلی از افراد نمیدانند و همیشه منجر به قضاوت اشتباه آنها در خصوص برنج ایرانی میشود. تفاوت برنج کشت اول و کشت دوم یکی از سوالاتی که در این مقاله به آن پرداختیم تا بتوانید در هنگام خرید از کیفیت آن بهره ببرید.

کشت اول برنج در تمامی استان هایی که برنج در آن ها کشت می شود از فروردین ماه آغاز می شود و برداشت آن نیز در اواخر تیر ماه انجام می شود. کشت اول دارای یکسری مراحل می باشد که با کشت دوم مشترک است و این مراحل شامل آماده سازی بذر،تهیه ی خزانه، آماده سازی زمین، پاشیدن بذرها در خزانه، نشا، سم پاشی و برداشت است.

کشت دوم بلافاصله پس از برداشت محصولات کشت اول و با آماده سازی زمین و نشا مجدد برنج آغاز می شود. همچنین بهتر است بدانید که کشت دوم معمولا در مناطق پر آب تر که به چاه ها و یا رودخانه ها نزدیک تر هستند صورت می گیرد. برای مثال فریدونکنار و حومه آن در استان مازندران از جمله این مناطق است.

از دیگر تفاوت های کشت دوم با کشت اول این است که معمولا در کشت دوم که از مرداد آغاز می شود و در آبان نیز زمان برداشت برنج فرا می رسد، معمولا از انواع پر محصول، زود بازده و مقاوم در برابر سرمای پاییزی استفاده می شود. از انواع برنج های این دسته می توان به هاشمی و طارم اشاره کرد.

قیمت برنج کشت دوم نسبت به برنج کشت اول به دلیل کمتر شدن میزان بارندگی در فصول کشت آن کمی بیشتر است. از دلایل دیگر افزایش قیمت می توان سخت تر شدن شرایط کشت دوم نسبت به کشت اول و عطر و طعم بهتر برنج کشت دوم، اشاره کرد.

مراحل مشترک در کشت اول و دوم:

  1. آماده سازی بذر، در این مرحله بذر ها را با آب گرم شستشو می دهند و در محیطی گرم نگهداری می کنند تا زمانی که جوانه بزند،
  2. تهیه ی خزانه برای دانه های جوانه زده،
  3. بذر های جوانه زده را در خزانه ها پاشیده و روی آن را با پلاستیک می پوشانند تا از گرمای مناسب برخوردار شود،
  4. آماده سازی و شخم زمینی که قرار است زیر کشت برود،
  5. نشا کاری روی زمین شالیزار،
  6. انجام مراحل داشت برنج شامل نشا، کود دهی و سم پاشی،
  7. برداشت برنج.
تفاوت برنج کشت اول و دوم

مزایای کشت دوم

یکی از مواردی که باید در این زمینه به آن اشاره کرد این است که باید بدانیم دلیل برتری و مزیت یک نوع برنج نسبت به نوع دیگر آن به چه عواملی وابسته است. برتری یک برنج به عوامل مختلفی از جمله جنس، ژنتیک و نوع برنج، زمین و خاکی که برنج قرار است در آن کشت شود و به طور کلی شرایط کاشت، داشت و برداشت و همچنین میزان کود، بستگی دارد.

به طور کلی می توان گفت هر برنجی چه در کشت اول و چه در کشت دوم اگر از شرایط گفته شده در حد خوبی برخوردار باشد می تواند جزء برنج های مرغوب به حساب آید. اما با این وجود بنابر گفته های کشاورزان و افراد محلی یکسری مزیت هایی در کشت دوم نسبت به کشت اول وجود دارد که در ادامه به بیان آن می پردازیم.

یکی از مزایایی که برای برنج های حاصل از کشت دوم مطرح است عطر و طعم بهتر آن نسبت به کشت اول می باشد. دلیل آن را نیز در بهره وری از آب باران پاییزی و آفتاب متفاوت فصل پاییز می دانند. همچنین چون کشاورزان برای کشت دوم برای افزایش مقاومت در برابر سرمای پاییز از انواع پر محصول و زود بازده و مقاومی مثل هاشمی و طارم استفاده می کنند، در نتیجه می توان گفت برنج حاصل از کشت دوم از عطر و طعم بهتری برخوردار است.

علاوه بر این کشت دوم از دانه های شکسته کمتری برخوردار است. از دیگر مزایای برنج کشت دوم سالم تر و بی ضرر تر بودن آن ها نسبت به برنج کشت اول است که دلیل آن را نیز در فاصله زمانی بیشتر بین آخرین سم پاشی در کشت دوم و زمان برداشت محصول میدانند.

تفاوت برنج کشت اول و دوم

دغدغه های مربوط به کشت دوم برنج

از جمله دغدغه هایی که در کشت دوم برنج مطرح است، بررسی قابلیت اراضی برای کشت دوم است. یعنی این که بررسی کنیم آیا زمین توانایی و قابلیت کشت مجدد برنج را دارد یا خیر؟ برای مثال یکی از مواردی که مطرح است مساله کم آبی سال های اخیر و بالا بودن سطح آب تبخیری در برخی مناطق بوده است. همچنین حفر بیش از حد چاه های آب زیر زمینی و استفاده ی بی رویه از آب های زیر زمینی منجر به تداخل آب های شور و شیرین شده است.

از دیگر دغدغه های مطرح شده در زمینه ی کشت دوم برنج، میزان سموم و مواد شیمیایی است که در این دوره بخصوص برای مبارزه با آفاتی مثل کرم ساقه خوار نسبت به دوره ی کشت اول بیشتر است. این امر سبب تولید محصولات غیر ارگانیک و در نتیجه شیوع بیماری هایی مثل سرطان در بلند مدت می شود.

این دیدگاه نیز توسط برخی از افراد رد می شود و معتقدند میزان سموم مصرفی در کشت اول و دوم هر دو به یک مقدار است و حتی سموم مصرفی به منظور مقابله با کرم ساقه خوار پس از گذشت چند هفته اثر خود را در از بین بردن کرم ساقه خوار نشان می دهد. با گذشت مدت زمان اندکی از گیاه پاک می شود و نمی تواند مشکلات خاصی را بوجود آورد.

با وجود همه ی این ها هنوز هم کشمکش و اختلاف نظر زیادی بین مسئولان و محققان در حوزه ی کشاورزی وجود دارد. خود کشاورزان و حتی محققان هم و به یک نتیجه کلی نرسیده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *