برنج دودی

برنج دودی

بسیاری از ما ممکن است با رفتن به دل طبیعت هوس یک غذای دودی کنیم. خوردن خوراکی دودی چه برنج دودی چه گوشت دودی در طبیعت اشتها را دو چندان می کند و لذت به یاد ماندنی دارد. یکی از مواد غذایی که به حالت دودی مصرف می شود برنج است، در واقع همان برنج های عطری معمولی کشت شده توسط کشاورزان است که تنها طی یک فرایند خاص به برنج دودی تبدیل می شود.

در شمال ایران به خصوص استان گیلان هم بیشتر برنج هاشمی است که به صورت دودی مصرف می شود. برای تهیه ی این برنج خوشمزه راه هایی که عنوان می شود را دنبال کنید. در ابتدا یک راه عادی که وجود دارد این است که کنده هایی از درختان موجود در طبیعت را جمع کنیم. با سوزاندن آن ها و طبخ برنج عادی روی آن کمی از دود حاصل از سوختن چوب ها به برنج منتقل کنیم. با این کار طعم و بوی دود را به خود می گیرد که البته این یک حالت سردستی و غیر اصولی برای برنج است. آن چیزی که به عنوان برنج دودی شناخته می شود کمی متفاوت تر است که در ادامه شرح می دهیم.

چگونه برنج را دودی می کنند؟

معمولا در گذشته با سوزاندن خرده چوب های بعضی درختان بخصوص و قرار دادن کیسه های حاوی برنج در معرض دود آن ها دودی می کردند. دود حاصل شده عطر و طعم خاصی به برنج منتقل می کند که البته خوشایند تعدادی از افراد نیست. این امر موجب بو وعطر خاصی در برنج می شود که اصطلاحا برنج دودی می گویند.

دلایل دودی کردن برنج

سوالی که برایتان ایجاد شده این هست که دلیل دودی کردن برنج در چیست؟ خوب است بدانید که در زمان های گذشته بیشتر با هدف بالا بردن زمان ماندگاری برنج و اینکه ترکیبات موجود در دود مانع از رشد میکروب ها می شده این اقدام صورت می گرفته و یک روش نگهداری به حساب می آمده که البته امروزه به دلیل آمدن تکنولوژی های به روز تر این روش تقریبا منسوخ شده است. ولی امروزه بیشتر با هدف ایجاد تغییر در طعم و بوی برنج و از روی تفنن و تنوع در طعم و ذائقه این کار را انجام می دهند.

درستی یا نادرستی دودی کردن برنج

درست یا غلط بودن دودی کردن برنج به نوع ماده ی سوختنی که برای ایجاد دود و دودی کردن برنج استفاده می شود، بستگی دارد.در واقع اگر چوب مورد استفاده حاوی مواد شیمیایی مثل رنگ، اسانس یا نفت و قیر نباشد، دودی کردن ضرری برای مصرف کننده ندارد. اما استفاده از چوب های حاوی این مواد و به طور کلی چوب های رنگ شده و شیرابه دار و یا دارای اسانس به خصوص چوب درخت کاج به دلیل ترکیبات سرطان زایی که از سوختن آن ها ایجاد می شود و انتقال این ترکیبات به ماده غذایی موجب بروز سرطان در بلند مدت خواهد شد. و به همین دلیل توصیه می شود حداکثر هفته ای یک بار از مواد غذایی دودی استفاده شود.

برنج دودی را چگونه نگهداری کنیم؟

روش نگهداری برنج دودی با سایر برنج های معمولی تفاوتی ندارد و در هر حالت باید در محیطی خشک و خنک نگهداری شود تا ماندگاری آن افزایش یابد و چون برنج خود فراورده ای خشک و با رطوبت کم است به راحتی تا یک سال در محیط خشک و خنک سالم باقی می ماند و جای نگرانی نیست.

بهتر است برنج دودی به همراه چه مواد غذایی دیگری مصرف شود؟

مصرف برنج به همراه سبزیجات

از آنجایی که امروزه دودی کردن در محیط های سنتی و کارگاهی انجام می گیرد و زیاد از نوع ماده سوختنی مصرفی در دودی کردن مطمئن نیستیم و احتمال وجود ترکیبات سرطان زا در برنج وجود دارد بهتر است از موادی مثل میوه و سبزیجات که مواد سرطان زا را خنثی میکند استفاده کنیم.

عصاره ی دود چیست؟

به طور کلی برای دودی کردن و افزایش ماندگاری برنج، ۸ تا ۱۰ ساعت آن را در معرض مستقیم دود قرار می دهند اما اگر بخواهیم کار خود را راحت تر کنیم و تنها برای یک تنوع در طعم از دودی کردن استفاده کنیم می توانیم از عصاره ی دود که از تقطیر، تصفیه و تغلیظ دود ناشی از سوختن چوب به دست می آید استفاده کرد. حتی امروزه ترکیب حاصل از این دود را با تبدیل آن به گاز به صورت اسپری روی غذا هم استفاده می کنند. و از جهت مضر بودن یا نبودن این عصاره، بستگی به ماده سوختنی و چوبی دارد که در تولید دود از آن استفاده می شود و از آن جایی که این عصاره ها بیش تر در کارخانه ها و محیط های صنعتی تولید می شوند، اگر دارای مجوز بهداشت باشند نباید زیاد نگران مصرف آن بود.

بهترین روش پخت برنج دودی

تفاوت اصلی برنج دودی با سایر برنج ها در نحوه خشک کردن و همچنین در نحوه پخت آن است. بهترین روش پخت این برنج که هم کیفیت خود را از دست ندهد و هم طعم و مزه خوبی داشته باشد، آبکش کردن آن با آب ولرم است.

چرا نباید برنج دودی را بصورت کته درست کنیم؟
با توجه به اینکه بوسیله دود چوب خشک می شود و همچنین بدلیل اینکه ما نمی دانیم چه نوع چوبی استفاده شده است، بهتر است از مصرف این نوع برنج بصورت کته خودداری شود و برنج را بصورت آبکش درست کنیم تا اگر مواد مضری هم روی برنج باشد بوسیله آبکشی شسته شود و خارج بشود.

نکات و توصیه ها

  • از آنجایی که دودی کردن برنج در محیط های کارگاهی و خانگی انجام می شود و ممکن است زیاد بهداشتی نباشد بهتر است از مواد غذایی دودی دارای بسته بندی و مجوز بهداشت استفاده کنیم.
  • به منظور کاهش ضررهای احتمالی برنج دودی بهتر است آن را به صورت آبکش استفاده کنیم تا مواد مضر در آب حل و از برنج خارج شود.
  • مصرف مواد دودی به همراه میوه و سبزیجات که حاوی آنتی اکسیدان بوده و توانایی خنثی کردن ترکیبات سرطان زا را دارد توصیه می شود.
  • مصرف مداوم این برنج از آنجایی که اشتهای مصرف کننده را افزایش می دهد و منجر به چاقی و اضافه وزن می گردد زیاد توصیه نمی شود و نهایتا هفته ای یک بار مصرف آن منطقی تر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *