انواع برنج طارم

انواع برنج طارم
برنج طارم

شاید در ابتدای امر برایتان سوال ایجاد شود که اسم برنج طارم از کجا آمده است؟ به احتمال زیاد نام بازیکن معروف فوتبال ایران آقای طارمی به گوشتان خورده است که درجام جهانی ۲۰۱۸ هم هنرنمایی کرده بودند. جالب است بدانید که طارم شهری درشمال استان زنجان است که به استان های گیلان، قزوین و اردبیل نزدیک است. در این مقاله میخوایم راجب انواع برنج طارم بپردازیم.

یکی از جمله محصولات این شهرستان برنج است و به همین خاطر نام برنج این منطقه برنج طارم نام گرفته است. برنج هایی که در این منطقه تولید و برداشت می شوند از لحاظ حجم تولیدی درهرهکتار پایین است. اما از لحاظ کیفیت و مشخصه هایی مثل عطر و طعم و ماندگاری بالای پس از پخت جزء برنج های درجه یک کشور محسوب می شود.

همچنین طرفداران زیادی دارد به طوری که این برنج به عنوان یک برند شناخته شده است. امروزه متاسفانه به دلیل سیاست های مربوط به حذف کشت های پر آب، زمین های زیر کشت این برنج رو به کاهش است. محصول برداشتی از شالیزار های طارم در حدی نیست که بتواند مورد حمایت و سرمایه گذاری قرار بگیرد لذا از این رو سطح زیر کشت آن رو به کاهش است. حال به معرفی انواع برنج طارم میپردازیم.

انواع برنج طارم درجه یک

  1. برنج طارم هاشمی
  2. برنج طارم صدری
  3. برنج طارم دم سیاه

      البته نام های دیگری نیز مثل طارم عطری، طارم استخوانی و سنگس در بازار رواج دارند که به ویژگی های برجسته این نوع برنج برمی گردد.

برنج طارم هاشمی:

برنج طارم هاشمی در واقع ترکیبی از طارم و هاشمی می باشد. بعد از کشف برنج هاشمی توسط کشاوزی به نام آقای یوسف هاشمی در سال ۶۴، کشت آن توسعه پیدا کرد و به تولید انبوه رسید. برنج هاشمی به دو دسته ی کلی تقسیم می شود که شامل برنج هاشمی سرد و برنج هاشمی گرم است.

برنج سرد هاشمی ساقه ی باریک تری نسبت به نوع گرم آن دارد. منظور از سرد بودن برنج، طبع ومزاج آن نیست که در طب سنتی به آن پرداخته می شود. منظور از سرد و گرم بودن برنج این است که طارم سرد هاشمی، یک هفته تا ده روز دیر تر از نوع گرم آن می رسد.

از زبان خود آقای یوسف هاشمی نوع سرد برنج هاشمی بهتر از نوع گرم آن است. برنج هاشمی از آن گونه برنج های ایرانی است که به دلیل استفاده کمتر از سموم و کود های شیمیایی ضمن کشت، در برابر آفات مقاومت بیشتری دارد و سالم تر است. قیمت این نوع برنج نیز به دلیل اینکه جزء برنج های اعلا به حساب می آید و عطر و بوی بی نظیری را پس از پخت در خانه ایجاد می کند، نسبت به باقی برنج ها بالاتر است.

برنج طارم صدری:

برنج صدری جزء خانواده ی طارم است و در همه ی شهرهای استان گیلان کشت می شود. این نوع برنج با داشتن پروتئین ۸ درصدی، حاوی مقدار پروتئین بالایی می باشد. این برنج خوش عطر بعد از پخت نرم شده و شکل ظاهری آن مناسب و خوش طعم خواهد بود.

رنگ دانه های آن سفید مایل به کرم است و طول دانه ی خام برنج صدری ۸٫۷ میلی متر، طول دانه ی پخته شده آن ۱۱٫۷ میلی متر است. این نوع برنج برای استفاده در مهمانی ها و مجالس بسیار مناسب و خانم پسندانه است. برنج صدری به دلیل داشتن دانه های بلند و باریک که نشانه ای از کیفیت پخت عالی این برنج است، قیمت بالاتری را به خود اختصاص داده است.

نوع برنج طارم درجه بک
برنج درجه یک ایرانی

برنج طارم دم سیاه:

این نوع برنج به دلیل ویژگی های ظاهری بسیار مورد توجه مردم قرار گرفته است و دارای رنگ سفید متمایل به کرم است. طول این برنج به طور متوسط ۷٫۵ میلی متر و عرض آن ۱٫۸۷ میلی متر است. این برنج بعد از پخت ری می دهد و طول آن به ۱۲٫۱۵ میلی متر خواهد رسید. این میزان قد کشیدن در بین برنج های هم رتبه بسیار مناسب است.

قیمت برنج طارم دم سیاه به دلیل کیفیت بالا و حجم کم آن ضمن برداشت، جزء برنج های کم محصول و رده بالا قرار می گیرد. بسیاری از مصرف کننده ها به خاطر تشابه اسمی، طارم دم سیاه محلی را با دم سیاه آستانه ی اشرفیه اشتباه می گیرند. دم سیاه آستانه ی اشرفیه دارای قد بلند تر و کشیده تر است و از ارقام نادر و کم محصول میان برنج ها می باشد.

طرز پخت برنج طارم:

اگر تمایل دارید تا روش مناسب و خاص پخت برنج طارم را آموزش ببینید، این چند گام مهم را دنبال بفرمایید.

  1. برنج را ۲ بار با آب ولرم یا سرد بشویید و کمتر برنج را چنگ بزنید. درغیراین صورت دانه های برنج ممکن است از وسط نصف شوند و ظاهر زیبای خود را از دست دهد.
  2. به مدت ۶ الی ۸ ساعت در آب و نمک ( به نسبت هر پیمانه برنج، نصف قاشق غذاخوری نمک ) بخیسانید. برای برنج طارم کهنه (بیش از ۴ ماه از زمان برداشت) جهت قد کشیدن بیشتر، بهتر است از شب قبل برنج را در ظرف آب بخیسانید.
  3. برنج را در آب جوش ریخته و اجازه دهید برنج جوش بیاید. آب مورد نیاز تقریبا به اندازه انگشت اشاره بالاتر از سطح برنج باشد. مقدار دو قاشق غذا خوری سرکه یا آبلیمو(جهت قد کشیدن بیشتر) به آب جوش اضافه نمایید. آنگاه یکی الی دو مرتبه آهسته برنج را بهم بزنید و چند لحظه منتظر شوید تا مغز برنج کمی نرم شود بطوریکه وقتی دانه برنج را در دست له کردید مغز آن زبر و خشک نباشد. برنج شمال نباید زیاد جوش بخورد (مخصوصاً اگر تازه باشد).
  4. از آنجایی که این برنج سریع تر از مابقی برنج ها شل می شود پس باید دقت داشته باشید هنگامی که برنج روی آب ظاهر شد حتماً سریع آبکشی کنید.
  5. برنج را در آبکش ریخته تا آب آن خارج شود. بعد به نسبت ۲ پیمانه برنج ، یک قاشق غذاخوری روغن مایع ته قابلمه ریخته و به هم بزنید. سپس برنج را داخل قابلمه بریزید و اطرافش را بصورت مخروط بالا بیاورید.
  6. قابلمه را روی اجاق با شعله کم به مدت ۲۵ دقیقه برای دو تا چهار پیمانه و مدت ۴۰ دقیقه برای چهار تا ده پیمانه قرار دهید تا دم بکشد. بعد از کم شدن سطح آب با توجه به حجیم شدن برنج حتما آب به آن اضافه کنید.

امیدورام از تجربه ای که داشتم و با شما به اشتراک گذاشتم استفاده لازم را داشته باشید در مقاله انواع برنج طارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *